diàleg

Els de cinquè estem creant diàlegs alternatius per doblar aquesta escena amb les nostres veus





6è disfressa indis americans

Els alumnes de 6è anirem disfressats d'indis americans per carnestoltes. A la classe elaborarem el plomall que porten els caps d'indis al cap i un collar amb un atrapa somnis. A casa podeu fer fletxes, carcaix per guardar les fletxes o algun complement que us agradi. Aquí us deixo algunes imatges que us poden donar alguna idea de com fer-ho.  






6è- TEXT EXPLICATIU

El text explicatiu

Els textos explicatius «exposen una cosa a fi de fer-la comprendre o donar-la a conèixer a algú". Les explicacions són els textos didàctics per excel·lència, perquè tenen com a objectiu fer comprendre els fenòmens sobre els quals han aportat la informació necessària.
Estructura
Els textos explicatius han de presentar una organització lògica i jeràrquica de les informacions, que es pot desenvolupar analíticament o sintèticament. Es manifesta típicament a les lliçons, a les conferències, als fullets explicatius, etc. L'estructura clàssica d'un text expositiu és:
  1. Introducció: on es presenta el tema de què es parlarà.
  2. Desenvolupament del tema.
  3. Conclusió: sol correspondre a una síntesi del que s'ha dit.
Recursos
En l'explicació, l'emissor coneix allò de què parla i en sap més que el receptor. L'emissor vol fer-se entendre pel receptor i per això fa servir diferents tècniques com l'exemplificació i la definició, juntament amb una sèrie de recursos com les fotografies, les gràfiques, els esquemes o els dibuixos (que funcionen de suport no verbal); en l'escrit, la subdivisió en apartats, l'ús de títols i subtítols i la utilització de recursos gràfics (negretes, cursives, etc); en l'exposició oral, la repetició, els canvis d'entonació i les pauses expressives, etc.

Recursos lingüístics

El verb de l'explicació és el present d'indicatiu, encara que no s'ha de descartar la presència dels altres temps verbals -els diferents temps de passat-, si en suport de l'explicació es recullen esdeveniments, anècdotes, declaracions, etc., que s'arrangen en el temps.
La utilització d'adjectius i d'adverbis prové de la necessitat de donar una idea exacta d'allò de què es parla perquè puga ser entesa l'explicació, i no de la intenció de buscar un efecte estètic ni de fer conèixer el nostre punt de vista o sentiments sobre l'objecte explicat, com passa sovint en les descripcions i en les argumentacions. És per això que s'empren els adjectius «imprescindibles», és a dir, els especificatius o classificatius. De fet, la selecció dels noms (substantius i adjectius) i dels verbs en l'explicació es fa amb el propòsit d'obtenir la màxima claredat i la millor precisió possibles.
L'ús dels termes ens assegura una interpretació única. Els termes comporten una absència d'ambigüitat, i evitar l'ambigüitat és una condició bàsica de tot text explicatiu.
D'altra banda, les estructures modals i comparatives (com,semblant a, diferent de...) tenen un paper important en les operacions d'exemplificació.


CARACTERÍSTIQUES   
Per completar unes bones vacances, a part de tota la informació que ens heu donat, sí que ens agradaria poder fer una ruta per algun poble, pobles o ciutat. Penseu que tant ens agrada veure monuments com pobles pintorescos, edificis moderns com centres històrics, coves, santuaris, paisatges... En fi, tot ens pot anar bé. Això sí, s'ha de poder fer en un dia. Ah!, si ens podeu dir on reservar per dinar, millor que millor. Ens agradaria saber una mica de tot el que ens animeu a veure. Sí, ho heu endevinat, ens dissenyareu un tríptic informatiu. I, evidentment, hi podeu incloure croquis, mapes, fotos. Com tot més detallat estigui, millor. Si el vostre nivell d'ús de les TIC és avançat, podeu presentar les diferents parts del tríptic en una presentació powerpoint.
Si voleu informació de quines característiques posseeixen els textos explicatius, cliqueu al següent botó d'acció.

PUNT DE CREU

                                            PUNT DE CREU


Els nens i nenes de 5èB i 5èA vam fer punt de creu. El vam començar fa més o menys un mes, just abans de Nadal. Primer els mestres ens van donar una tela amb foradets, una agulla que no era molt punxeguda i fils de colors. Després com nosaltres no sabíem fer punt de creu, els mestres ens van explicar com es feia i a la tarda van venir unes mares per ajudar-nos. A la tela havíem de posar ``BON ANY´´. Primer vam posar la B de color lila fosc, la O de color rosa fosc, la N de color lila fluixet, la A de color verd fosc, la N de color verd i la Y de color verd fluixet.  Va ser molt divertit però una mica difícil!










6è- COMPARATIVES AND SUPERLATIVES

Practice comparatives and superlatives

INFORMATION

EXERCISES 1

EXERCISES 2 

EXERCISES 3

EXERCISES 4

CONTES SOLIDARIS

 ELS CONTES SOLIDARIS

Un senyor que es deia Ferran, ens va fer una classe sobre la gent durant les guerres i el fet d’haver d’emigrar.
Ens va explicar una mica sobre tot el que ha passat al llarg de la història, la gent del passat que ha hagut de migrar per les guerres i els bombardejos... Per exemple, a Catalunya, moltes persones van viatjar fins a França durant la guerra civil i van perdre molta gent a la que estimava.
Després de tot això, per grups, ens va donar uns llibres que només tenien dibuixos per observar-los i més tard havíem d’intentar explicar-los. Cada grup, va dir moltes coses diferents però totes tenien sentit.
Quan vam acabar d’explicar els contes, en Ferran, ens va explicar com fer uns llibres d’artistes. Dins d’aquest llibres podíem fer tot el que volguéssim, però havia d’estar relacionat amb la guerra i els refugiats.
Tots eren molt bonics!!!!!!!
En Ferran va agafar uns quants llibres i va demanar als propietaris que els expliquessin.
Ens vam acomiadar com uns artistes.

Som uns artistes!!!!!!!!








Els experiments d'Einstein

 La ciència


A la nostra classe va venir  una noia i ens  va fer unes explicacions sobre experiments científics.
Ens va explicar moltes coses sobre l'energia i sobre Albert Einstein.
Vam intentar resoldre una equació que va fer Albert Einstein que és  e=mc2.

Vam fer molts experiments per entendre aquesta fòrmula com per exemple: amb  un líquid, el posàvem dins d'un globus  sortia escuma...

També ens va explicar coses sobre la vida d’ Albert Einstein. Ens va dir que vivia a Alemanya i que de petit li costava estudiar. També va dir queque  li costava viure a Alemanya perquè ell era d’ Israel (jueu) i a Alemanya estaven els  NAZIS.

Ens va agradar molt aquesta activitat perquè vam descobrir moltes coses sobre la ciència i sobre Albert Einstein.